Adaugă comentariu nou

Montajul faiantei

Faianta reprezinta un tip de placi ceramice destinate placarii suprafetelor interioare. Placarea cu faianta prezenta avantaje multiple incluzand rezistenta la exploatare, mentinerea curateniei. As vrea sa subliniez un nou trend in amenajarile interioare destul de vechi in tarile din vest - inlocuirea faiantei in bucatariile moderne in partea de deasupra blatului de bucatarie(cunoascuta si sub numele de "baksplash" in engleza) cu o placare cu mult mai estetica si anume sticla, mozaicul sau materialele ecologice9urmariti site-ul nostru pentru materiale referitoare la montaje de acest tip).

Prentru montarea faiantei este necesar sa respectati urmatoarele reguli si etape:

1.Masurarea suprafetelor si cumpararea materialelor. Fiecare suprafata ce urmeaza sa fie placata trebuie masurata si transformata in mp + pierderi(lungime*latime+5-10%) . In cazul in care exista multe colturi sau suprafete neregulate(nise, tevi, calorifere, scurgeri etc) procentul alocat pierderilor va fi mai mare. Cantitatea de adeziv conteaza foarte mult in functie de planeitatea peretelui - s-au auzit povezti de cosmar cu zeci de saci de adeziv pentru ca s-a indreptat peretele cu adeziv. Pe langa placi si adeziv mai aveti nevoie de chit de rosturi, distantiere. Pentru manotera aveti nevoie de mistirie, gaeata, fier de glet cu dinti(pieptene), scara in cazul inaltimilor mai mari si boloboc(sau nivela). 

2. Pregatirea suprafetei de lucru. Peretii trebuie foarte bine curatati de vechile finisaje. Peretii din beton sau BCA sunt suprafete absorbante, care trebuie amorsate inainte de aplicarea adezivului pentru faianta. Altfel, la montaj, va fi absorbita o anumita cantitate de apa din compozitia adezivului, lucru care va afecta calitatea acestuia. Amorsa se aplica cu bidineaua, nu cu trafaletul sau ruloul, pentru ca toti porii sa fie astupati. Am vazut la diferite montaje si varianta de a monta faianta peste un alt strat de faianta care este veche si demodata - acest lucru este posibil numai atunci cand calitatea montajului este corespunzatoare si se respecta perfect planeitate, aderenta la perete(placile nu suna a gol), dificultatea indepartarii materialului. Anumiti recomanda ca in cazul peretilor de pe care au fost inlaturate tot placi ceramice, suprafetele sa fie tencuite. Este cea mai sigura metoda, spun ei, prin care se asigura o suprafata de montaj perfecta - recomandam tencuiala in funtie de suprafata - daca peretii sunt foarte strambi sau daca materialele de contrctii sunt foarte vechi si peretele suport nu rezista la incarcarea suplimentara(de ex perentii caselor de paianta)

3. Prepararea adezivului pentru placi este de preferat sa se faca mecanic, pentru a se evita cocoloasele ce ar putea afecta calitatea placarii. In acest sens, se poate folosi o masina de gaurit prevazuta cu un amestecator. Se toarna apa intr-o galeata iar adezivul se va incorpora in apa printr-o miscare specifica de cernere(miscare stanga, dreapta). Cel mai bine innainte de lucru urmariti cateva tutoriale pe net. Pregatirea materialului suport este foarte importanta.  Atentie la tipul adezivului in functie de locul in care placati cu faianta - exista tipuri speciale entru interior/exterior cu grade diferite de rezistenta sau elasticipate. Daca veti folosi un material de interior pe o suprafata supusaa intemperiilor(o bucatarie de vara neincalzita iarna) suprafata se va crapa, umfla si faianta va cadea de pe peretele suport.

4. Adezivul se intinde cu ajutorul unei gletiere cu dinti. Datorita ei, rezulta o aderenta foarte buna a placilor ceramice la suprafata de baza. Santurile pe care gletiera cu dinti le lasa in materialul adeziv se umplu cu excesul rezultat in urma presarii, iar aerul dintre placa si suport se elimina de-a lungul striurilor. De asemenea, dintii gletierei regleaza automat grosimea stratului de adeziv, printre acestia trecand exact cantitatea de material necesara pentru obtinerea patului corespunzator. Este foarte important ca primul rand sa inceapa de la o inaltime egala cu o placa de faianta sau mai ingusta in functie de design-ul ales. Acest prim rand este obligatoriu sa fie perfect drept - daca nu este asa marja de eroare se va multiplica proportional cu nr de randuri. De asemenea la acest prim rand rosturile trebuie sa fie perfect aliniate(vertical si orizontal). In cazul in care calitatea faiantei este mai slaba(implicit mai ieftina) puteti ajunge sa masurati fiecare placa pentru a evita diferenta mai mari de 1-2 mm.  

5. Un aspect deosebit de important pentru un rezultat estetic impecabil il reprezinta tehnica de montaj a faiantei. Montajul trebuie sa inceapa intotdeauna de la o suprafata mai putin vizibila(in spatele frigiderului, sau corpurilor de bucatarie) sau aliniate la blatul de buicatarie daca faianta acopera doar suprafata vizibila.

6. A doua regula e sa incepem din locul cel mai expus vederii, pentru ca acesta sa beneficieze de placi intregi. Ideal este sa alegem dimensiunile placilor in functie de dimensiunile peretelui, ca sa nu fim nevoiti sa taiem din ele. Acest lucru insa nu e posibil intotdeauna. Dar, incepand din locul cel mai vizibil, ne asiguram ca straifurile, daca exista, vor fi asezate in zona cu cea mai redusa vizibilitate. In cazul placilor portelanate nu se lasa rosturi, deoarece configuratia suprafetelor din zonele de imbinare nu permite acest lucru. Din acest motiv, inainte de lipirea placii pe perete, adezivul este inlaturat pe o distanta de 2 cm in zonele de imbinare. Datorita acestei operatii se elimina riscul ca materialul adeziv sa se interpuna intre placi, lucru ce ar afecta imbinarea perfecta a acestora. In cazul unui incepator este bine sa indepartati imediat dupa ce ati montat cateva placi surplusul de adeziv care va aparea cu siguranta in urma alinierii. Imediat dupa montarea fiecarei placi acesta trebuie aliniata cu nivela orizontal, vertical si planeitatea in functie de celelelate placi.

7. Cateva sfaturi care va vor usura munca - pentru montarea prizelor in faianta care se face dupa montarea instalatiei electrice este bine sa va cumparati o freza(doar pentru o priza puteti face operatiunea cu flex sau patent) pe care o veti folosi cu o bormasina pe dimensiunea dozelor de aparat electrice. pentru montajul randurilor de jos aveti nevoie de genunchere iar pentru cele de la inaltime de o scara solida. taierea placilor este bine sa se faca cu un aparat speciald e taiait faianta(mecanis sau electric cu disc) mai ales daca suprafetele sunt mai mari(peste 5 mp). masurati peretii si planeitatea acestora - daca nu o faceti veti avea surprize mari la alinierea placilor sau chiar imposibilitatea de a le alinia corect. Nu lasati resturile de adeziv ramase in urma montarii unui rand in galeata - acesta se va intari si  va face de multe ori imposibila refolosirea galetii de material.

8. Dupa montajul placilor de faianta se vor lasa la uscat un timp in functie de specificatiile adezivului(minim cateva ore). Dupa ce s-au uscat de vor indeparta distantierele si excesul de adeziv(obligatoriu - de aceea mai sus am precizat sa se stearga cat acesta este inca umed ptr ca operatiunea este muuuult mai facila). adest lucru se poate face foarte simplu cu un spaclu si/sau patent(pentru smulgerea destantierelor). Dupa ce toate rosturile sunt curate se poate face aplicarea chitului de rosturi cu o gletiera speciala(are un strat suplimentar de burete). Dupa astuparea integrala a rosturilor se va sterge surplusul-acest lucru se va face cu un burete umed care dupa fiecare incarcare se va spala(purtati manusi la aceasta operatiune ptr ca acel chit este fff iritant).

Montajul poate fi facut integral sau pe portiuni. Incercati sa nu va grabiti cel putin la operatiunile de inceput. Orice ajutor din partea unei alte persoane este foarte util.

mult succes si asteptam intrebarile voastre !

 

Categoria Ghidului:

Buget: 
100.00Lei
poze galerie: 
Durata - Unitate masura: 
Zile
Durata: 
2
CAPTCHA
Aceasta optiune este pentru a preveni SPAM-ul. Introduceti textul din imaginea alaturata!
Imagine CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.