Montarea unui gard din panouri bordurate

Montarea unui gard de panouri bordurate presupune mai multe etape care trebuie respectate. Dpdv legislatie constructia pe un teren gol necesita autorizatie de construire si un proiect.

 

Achizitia materialelor – panourile bordurate se gasesc pe diferite dimensiuni – noi am achitionat de 2m inaltime si 2.5 m lunggile. Ulterior am taiat din inaltime pana la 1.5m intrucat impreuna cu soclum am constatat ca ar fi iesit prea inalt.

Curatarea terenului – Daca terenul contine vegetatie si/sau copaci acestia trebuie curati iar radacinile scose pentru ca vor afecta structurile de beton.

Saparea fundatiilor – acestea au fost sapate la 30 cm in sol si 20 in afara solului cu o grosime de aprox 15 cm. innainte de a sapa fundatiile se vor intinde 3 sfori care vor delimita limitele gropilor si respective pozitia stalpilor. De asemenea se vor marca prin bete postarea stalpilor.

Postarea stalpilor – la fiecare 2.5 m se vor posta stalpi din teaza care vor sustine panourile bordurate. Noi i-am ingropat aprox 20 cms in piatra pietris + soclu beton aprox 50 cm + 1.5 m in exterior(soclu de 20 cm inclus). Asadar dimensiunea finala a stalpilor a fost de 1.7 m/ Diametru a variat pentru ca noi am refolosit teava. Nu este atat de important diametrul tevii, cat grosimea acesteia in carne(trebuie sa reziste la sudura atat de panouri cat si eventual de balamale.

Cofrarea se face cu scandura de 2 cm pe toata lungimea gardului pe 2 laturi. Acestea se monteaza perpendicular cu solul si la fiecare capat for fi sustinute cu alte bucati de scandura(caplamale). Atentie sa nu existe goluri pe unde se poate scurge betonul dupa turnare.

Turnarea Betonului – acesta se poate face manual sau mecanizat cu ajutorul betonierei(recomandarea noastra). O betoniera se poate inchiria cu preturi intre 50-150 lei/zi in functie de capacitate dar merita banii atat dpdv calitatea amestecaturii cat si a timpului de lucru. Dupa amestecare se toarna in roaba si se transporta pentru turnare. Modelarea se face cu mistrie si cancioc. Inainte de turnarea betonului se mai verifica inca odata pozitionarea stalpilor la un unghi perpendicular cu solul si cat de drept sunt cu ajutorul unei nivele.

Fixarea panourilor. Dupa ce s-a turnat betonul se pot monta panourile care au fost fixate de noi prin sudura. Daca tevile sunt bine sustinute in piatra acestea se pot fixa si innainte dar atunci betonul va fi mai dificil de nivelat. La fixare mai intai se monteaza in cateva puncte de sudura dupa care se recomanda sudarea fiecarui fir care intra in contact cu teava de fixare. Panourile se po fixa si mechanic prin surub si cleme special care se gasesc in magazinele de bricolaj.

Montarea plasei de umbrire(optional). Aceasta plasa se monteaza pe toata suprafata gardului cu ajutorul unor cleme special din plastic. Noi am utilizat soricei in culoarea gardului(verde) pentru un fnisaj discret. Aveti grija sa intindeti bine plasa. Plasa se poate allege in functie de gradul de umbrire.

 Gardul nostru a avut 20 m si a costat aprox 2000 lei.

 

Spor la treaba !!!!

Buget: 2000Lei

Unelte: cazma, aparat de sudura, patent, tarnacop, Nivela

Durata: 2 zile