Elevatie - zidarie

Elevatie - zidarie - CasaProiectelor

Caramida cu goluri este realizata din argila si este prelucrata cu ajutorul unor matrite care creeaza mai multe spatii goale in interiorul sau. Spre deosebire de caramizile pline, zidaria din caramida cu goluri are proprietati termoizolante si fonoizolatoare, fapt care se datoreaza tocmai spatiilor goale specifice. Exista o dezbatere extinsa pe marginea acestor avantaje promovate de toti producatorii de profil. Acest tip de caramida are o durabilitate mare si ofera rezistenta sporita la cutremure, fiind un bun material ignifug, rezistent la temperaturi ridicate. Blocurile ceramice cu goluri pot fi de doua tipuri: cu goluri orizontale si verticale. Caramizile cu goluri verticale, de exemplu, sunt potrivite pentru constructia peretilor exteriori si sunt cele mai folosite tipuri de caramizi pentru zidarii.

Caramizile cu goluri orizontale au o greutate redusa si sunt folosite in special pentru peretii nestructurali de interior sau pentru pereti despartitori, indiferent de tipul structurii de rezistenta.
Atunci cand executi o lucrare de zidarie cu caramizi, modul in care asezi caramizile are un rol important in ce priveste rezistenta si durabilitatea lucrarii, dar intotdeuna trebuiesc respectate in egala masura proiectul de arhitectura si recomandarile producatorului.

Sfat - nu desigilati paletii de caramida decat la inveputul lucrului. Pe landa protectie UV si umiditate/inghet, desigilarea anuleaza posibilitatea de retur in cazul in care ramaneti cu minim un palet.

 
Stabilirea proiectului

Inainte sa incepi lucrarea de zidarie propriu-zisa, este necesar sa trasezi locul in care vei ridica zidurile. In planul pentru trasarea zidurilor trebuie sa incluzi toate elementele, precum colturi sau golurile pentru ferestre si usi. Trasarea o poti face cu ajutorul sforilor, dreptarelor sau sabloanelor de metal. Sfoara se fixeaza la extremitatile zidului si trebuie sa fie bine intinsa. O vei folosi si ulterior ca sa verifici daca structura de caramida este pozitionata corect.

Pentru golurile usilor si ferestrelor, ai nevoie de sabloane de metal sau bucati de lemn asezate in aceste spatii si sustinute cu spraituri pe durata lucrarii de zidarie. Aceste elemente de constructie sunt cunoscute si sub numele de buiandrugi, care pot fii prefabricati sau turnati odata cu placa de resistenta peste elevatie.

Prima operatiune este hidroizolarea zidurilor cu o membrana de carton bituminos, aplicat intre placa -cota 0- si primul rand de caramida. Aceasta membrana previne infiltrarea capilara dinspre placa de beton catre ziduri(de jos in sus). Desi pare un fenomen straniu (dovedit stiintific) in zonele cu probleme (inundatii, panza freatica de suprafata) poate ajuta foarte mult.

 

Asezarea caramizilor

Grosimea zidariei depinde intr-o mare masura de modul in care asezi caramizile. Totodata, rosturile verticale ale randurilor suprapuse de caramizi nu trebuie asezate unul peste celalalt deoarece zidul se poate desprinde foarte usor.
Rosturile reprezinta spatiile umplute cu mortar si sunt cunoscute si sub numele de legatura sau tesatura.

Mortarul folosit pentru realizarea legaturii dintre caramizi poate fi pe baza de var, ciment sau ipsos. Atunci cand aplici mortarul pentru rosturile orizontale, acestea trebuie umplute complet. Pentru rosturile verticale, mortarul va fi aplicat cu ajutorul mistriei pe portiunile marginale. Intinderea si nivelarea mortarului se poate face cu lopata cancioc.

Acordati atentie mare rosturilor pentru ca de calitatea acestora - dimensiuni si finisaj - va depinde atat rezistenta cat si aspectul final al zidurilor. Este adevarat ca toate rosturile dispar sub izolatie insa finisajul si planeitatea zidurilor poate influenta aspectul final al peretilor exteriori sau poate duce la cresterea ulterioara a manoperei sau materialelor de finisaj.


Daca ai vazut ceva pe site-ul nostru care ti-a placut contacteaza-ne si solicita-ne detalii referitoare la costuri si servicii de livrare si instalare.