Plantarea pomilor fructiferi

Pozitionarea pe teren - pomii trebuiesc pozitionati la distanta de 3-4 metri unul fata de celalalt sau de alte aliniamente - constructii, garduri, diferite culturi pentru a avea suficient loc pentru dezvoltarea coroanei, accesul la lumina si recoltare. Ca o recomandare - ar trebui sa utilizezi o sfoara si un telemetru pentru masuratori cat mai exacte.

 

 

La plantarea pomilor conteaza foarte mult pentru o prindere de succes si perioada de plantare. Cele 2 mari perioade sunt fie toamna -dupa repaosul vegetativ si innainte instalarea temperaturilor mai mici de 5 grade - fie primavara in functie de temperaturi si clima locala dar pana la pornirea in vegetatie si dupa cresterea temperaturilor peste 5 grade. Ca si perioda generala in Romania discutam despre octombrie/noiembrie si respectiv martie/aprilie. De asemenea o atentie deosebita trebuie acordata speciilor mai sesibile sau mai putin mature respectiv pomi in anul 1-2 de dezvoltare sau speciile  cires, cires amar etc

 

Saparea gropilor - in functie de dimensiunea, tipul radacinii si gradul de dezvoltare se va sapa o groapa patrata cu laturile de 40-60cm si adanca de 50-60 cm. Acordati o atentie deosebita extragerii pamantului - prima cazma(20-30 cm) se va  debarasa separat de celelalte pentru ca la astupare mai intai se va introduce pamantul de suprafata mai fertil/eventual ferilizat si ulterior cel de adancime.

 

Pregatirea pomilor - acestia se vor lasa la hidratare 24 ore innainte de plantare. Dupa hidratare se vor fasona radacinile mult mai crescute fata de media de lugime a acestora. Urmeaza mocirlirea intro solutie compusa din mranita sau ingrasaminte sau balega proaspata 10%-25% si restul apa. Consistenta acestei solutii trebuie sa fie a unui lapte batut.

 

Plantarea efectiva - dupa ce groapa este sapata - ideal ar fi daca acest lucru se realizeaza innnainte cu 1-2 saptamani pentru activarea microflorri si sol si aerarea pamantului - se amesteca 10kg de gunoi de grajd bine putrezit, 50 g de superfosfat si 50 g sare potasica sau alt tip de fertilizant preferat( pentru cei care doresc eco/bio atentie la specificatiile producatorului). Pomul se aseaza in groapa astfel incat portaltoiul sa ramana deasupra nivelului solului cu 2-3 cm si orientat catre nord. In groapa primul stat se aseaza pamantul de suprafat, fertilizat cu mranita si eventual ingrasamant. Se urmareste ca pamantul sa patrunda printre radacini si sa faca un bun contact fara o comprimare fortata decat cel mult cu mana/piciorul - atentie sa nu vatamati radacinile.  Dupa care se pune o galeata de apa si restul pamantului pana la nivelul solului. Daca plantarea se face toamna atunci se va face un musuroi care va acoperi si portaltoiul care in primavara urmatoare va fi debarasat astfel incat sa formeze o usoara adancitura circulara in jurul pomului. Dupa ce s-au trrminat aceste operatiuni se mai adauga 2 galeti de apa la suprafata pentru a hidrata corespunzator solul.

 

Dupa plantare pomul se va proteja in functie de specificul zonei si de dezvoltarea pomului cu plasa anti-animale, un tutore de lemn sau chiar 3 tutori pentru pomii mai mici sau subdezvoltati. Veti observa daca s-a prins la urmatoarea primavara sau imediat daca inmugureste/inverzeste daca a fost plantat primavara.

 

Tips - faceti o livada ? Pasii de mai sus trebuie respectati si poate chir studiati mai in amanunt. Doar vreti sa incercati satisfactia plantarii ? Nu va obositi prea mult cu detaliile - un plantat primavara doar cu apa si ceva ingrasamant recomandat speciei ar trebui sa fie suficient si sa va incurajeza sa petreceti mai mult timp data viitoare.

 

Tips - un producator de “preferat” este cel care cunoaste in detaliu tehnicile de mai sus, specifica varsta pomului in clar, specia portaltoiului si cea a rodului/fructului( care pot fi diferite). 

 

 

Un alt sfat este sa fiti rabdatori pentru ca un pom intra pe rod in functie de specie incepand cu anul 2, asadar prima recolta de fructe o veti obtine dupa 3-5 ani.

Buget: 20Lei

Unelte: cazma, foarfeca vie, lopata

Viziteaza produsele noastre!


Daca ai vazut ceva pe site-ul nostru care ti-a placut contacteaza-ne si solicita-ne detalii referitoare la costuri si servicii de livrare si instalare.