Montarea unui senzor de lumina in apartament
Pentru a avea o casa “inteligenta” va prezint instalarea unei dulii inteligente care consta intr-un senzor cu infrarosu si o dulie automata. Acesta se activa si aprinde lumina, in mod automat, atunci cand cineva atunci cand cineva intra in aria de detectie si declanseaza senzorul. In functie de timpul fixat, lumina se va stinge apoi. Se poate detecta automat iluminarea si se poate fixa si regla intervalul in functie de necesitate (de ex. lumina se va aprinde si va lumina cand iluminatul ambiental este sub valoarea fixata – daca se depaseste aceasta valoare, lumina se va stinge).
La declansarea senzorului, lumina va fi aprinsa conform intervalului de functionare.
Aceasta solutie poate fi instalata in interior, pe coridoare sau in cladiri publice. Un avantaj este faptul ca vine cu o dulie standard de tip E27, care este conforma cu specificatiile becurilor clasice, maxim 60W, dar este recomandat folosirea unor becuri cu economisire de energie (becurile cu LED sunt si mai rezistente la porniri dese).
Dulia se poate monta pe perete sau pe tavan, cu alimentare de la priza sau de la tabloul de curent. Eu am ales sa o alimentez de la tabloul de curent.
Astfel, identificam prima data locul unde dorim sa o montam, apoi de la tabloul de sigurante (care in cazul nostru este in interior) decuplam sigurantele care vor alimenta noua solutie.
Urmeaza sa cablam senzorul, de la tabloul de sigurante pana la coloana de conexiune a acestuia. Principalele instrumente folosite de mine pentru acest task sunt: bormasina, patent de electrician si patent cu ciocu barza, ciocan, creion, surubelnita si cutter.
Atentie: toate sculele folosite trebuie sa aiba izolatie (preferabil certificata) si folositi intotdeauna o lampa de tensiune pentru verificarea firelor. Chiar daca stiti sa ele nu sunt sub tensiune, pot oricand sa apara accidente datorita unor eventuale confuzii! Deci NU atingeti niciodata un fir neizolat!
De asemenea, asigurati-va ca firele (cablul electric) este dimensiunat corect pentru alimentarea electrica! (doar nu o sa folosim cablu conductor de 24V pentru alimentari cu 220V C.A.)
Dupa montarea senzorului la locul ales si cablarea pana la acesta, va trebui sa-l conectam conform diagramei. De obicei senzorii vin cu instructiuni explicite pentru acest lucru, mare atentie la conectarea bornelor N si L (null si faza) deoarece daca exista eroare de conectare senzorul nu va functiona.
Ultimul pas este verificarea conexiunilor si apoi cuplarea sigurantelor necesare pentru a pune sub tensiune senzorul. Verificam inca odata, cu ajutorul lampii/creiunului de tensiune, conexiunile.
Senzorul ales de mine poate fi montat si in exterior (de ex. la intrarea in scara) dar in acest caz trebuie avuta grija pentru protectia la interperii (ploaie, umezeala, vant sau chiar lumina care poate crea activari false – ex. farurile masinilor).
Daca totul este functional, dupa montarea becului in dulia senzorului, se pot face reglajele dorite conform instructiunilor care insotesc pachetul :)
Detalii despre constructie
Buget: 90 Lei
Unelte: patent electrician, patent cioc barza, surubelnita, creion de tensiune
Durata: 2 ore
Adaugă comentariu nou