Montare tigla metalica sau tabla cutata

Despre componentele unui acoperis de tabla nu cred ca mai sunt secrete pe internet. Se gasesc multe materiale cu partile componente, filmulete pe youtube, demo la producatori.

Noi am instalat un acoperis cu tabla cutata , intr-o singura apa. La suprafata de 62,5mp - 5m latime cu 12.5m lungime, am consumat - 40 foi de tabla, o rola de membrana antocondens de 70mp, 500 de suruburi autoforante de 3.5, 12 coltare de margine de 2-2.5 m, 6 sorturi de jghead de 2.5 m, 7 buc de jgheab, 20 carlige de jgheab, 2 coturi racord burlan, 6 racorduri jgheab si 2 capete, cusaci de 5*5 -  25 buc, sipca de 2,5 - 2 pachete de 4 m lungime si 1 pachet de 3 m lungime.

Etapele de montaj sunt relativ simple si trebuie avut in vedere un principiu - panta de scurgere a apei - totul trebuie aliniat si suprapus in functie de asta.

Mai intai am montat folia anticondens - atentie la vant - aceasta trebuie foarte bine intinsa. Dupa care se monteaza celelalte componente tinandu-se cont de urmatorul principiu: panta de scurgere a apei - carligele, jgheaburile, sortul de jgheab, tabla, coltarele de margine.

Carligele se pot monta fie inainte de folie pentru a fi acoperita de acesta, fie deasupra cusacilor, sub tabla. Folia anticondens trebuie sa fie petrecuta pana in jgheab si acoperita de sort. 

Sipca de suport a tablei trebuie montata la distanta de 30 cm sau mai des pentru a suporta tabla. Daca aveti o tabla mai subtire calcati numai pe suruburi sau utilizati o sipca pentru a mari suprafata suport si astfel sa nu indoiti tabla. Daca ati montat gresit un surub, nu-l mai scoateti si montati inca unul mai indepartat.  Noi am taiat tabla, jgheaburile si coltarele cu flexul dar puteti folosi si o foarfeca de tabla. 

Ce probleme am avut: sub folie am avut un carton bituminos montat temporar pe care nu l-am mai scos si a trebuit sa avem grija la toate cuiele pentru a nu gauri folia. Sipca de 3m este mai putin eficienta decat cea de 4m, de unde au rezultat mai multe pierderi si eficienta mai scazuta in montaj.

Ce va recomandam: faceti un proiect cu ordinea operatiunilor si lista de materiale - va influenta pierderile, costurile si timpul de montaj. Folositi un ferastrau sabie la debitarea de sipca pe loc - nu mai pierdeti timpul cu masuratul. Daca adaugati si un sablon - o bucata de 20 cm - eficienta creste si mai mult.

Daca aveti intrebari - va rog sa ni le adresati in sectiunea de comment sau pe adresa de contact.